Дуњи

Дуњите се од исто семејство со јаболката и крушите. Тие имаат златно жолта боја и незаборавен мирис. Дуњите се богати со витамин А, влакна и железо. Исто така содржат магнезиум, калциум и калиум. Содржат висок процент на пектин и затоа често се користат за правење џемови, желеа и слатко. Ова овошје е добро за диета. Но, и за оние кои страдаат од анемиа, кардиоваскуларни болести, болести на дишните патишта и болести на очите.

Share:

0 Comments

Leave a Comment