Шипинка

 

        Шипинката е плод на дивата роза. Таа е широко распростарнета во нашата земја и ја има скоро на секоја планина.

        Овој плод не бара наше внимание, а со себе носи низа здравствени придобивки како:

  • Ги редуцира симптомите на реуматичен артритис
  • Ги ослободува дишните органи
  • Се користи како превенција на канцер
  • Го намалува холестеролот и е моќен антиоксиданс
  • Ја зголемува циркулацијата

        Шипинката  е богата со витамин Ц,А,Е, Б-комплекс, калциум,железо, магнезиум, селен, калум, цинк, пектин.

         Шипинките се јадат сирови, но мора да се внимава да се отсранат семките бидејќи нивните влакна можат да го оштетат дигестивниот систем. Исто така се користат за чаеви, џемови, мармалади, супи, пијалоци, пити, леб, вина…

Share:

0 Comments

Leave a Comment