Потребни состојки
1кг. брашно
500мл. млака вода
40г. квасец
2 филџани масло за јадење
2 лажички сол
1 лажичка шеќер
белка
сусам
За фил:
500г. Шампињони
300г. Кашкавал
300г. Салама
Кечап
Мајонез
Оригано
Во еден сад растворете го квасецот и шеќерот со малку млака вода.
Во подлабок сад ставете го брашното, маслото за јадење, солот, растворениот квасец и преостанатата вода. Замесете меко тесто. Покријте го садот со кујнска крпа и оставете го тестото да отстои половина час.
Од тестото направете 12-14 топчиња(бројот на топчоња зависи колку сакате да бидат големи панцеротите).
На набрашнета површина ставете едно топче и рассучете го во форма на круг. На едната половина ставете 2 лажици кеџап, 1 лажица мајонез и размачкајте со лажица. Потоа ставете 2 парчиња кашкавал, 2 парчиња салама, неколку печурки и малку оригано. Преклопете ја панцеротата и затворете ја со притискање на вилушка. Повторете ја оваа постапка со останатите топчиња тесто. Потоа изматете белка и премачкајте ги панцеротите. Одозгота ставете сусам. Печете на 180°C додека панцеротите не добијат жолто-црвена боја.
0 Comments