Потребни состојки:
500г. мелено месо
200г. кашкавал
100г. сушена сланина
1 главица кромид
1 кришка леб
малку млеко
150мл. бело вино
1 лажица вегета
сол и бибер
Во еден длабок сад се става меленото месо. Настрана се сечкаат 100г. кашкавал, сланината и кромидот. Потоа се додаваат во садот. Кришката леб се дроби на ситни парчиња и се истура малку млеко доволно да се натопи. Потоа лебот се стиска со раце да се исцеди вишокот млеко и се додава во садот. Во садот се додава уште и вегетата, сол и бибер. Се замесува. Смесата се префрла во тава за печење и се формира ролат. Во тавата се додава белото вино и малку зејтин. Тавата се покрива со алуминиумска фолија.
Се става во рерна и се пече на 200°C половина час. Потоа се вади фолијата и се пече уште 20 минути за ролатот да доби убава црвено-кафена боја. Кога ќе поминат 20 минути тавата се вади од рерна и над ролатот се реди преостанатиот кашкавал исечен по должина. Тавата се враќа во рерната. Кога ќе се истопи кашкавалот тавата се вади од рерна.
0 Comments