Ова е рецепт за печено јагнешко со прекрасна арома и вкус. Ќе добиете меко јагнешко со црвена и крцкава кожа.
Потребни состојки
3кг. јагнешко
1кг. Компир
300г. шампињони
2 морковисеме од коријандер
1 чаша бело вино
40-50мл. масло за јадење
сол
Маринада:
сок од еден лимун
една лажица мед
семе од коријандер
рузмарин
четири лажици сенф
Прво се прави маринадата. Во сокот од лимунот се додаваат медот и сенфот. Се меша, па се додава коријандерот и сечкан рузмарин.Јагнешкото се прободува со вилушка на повеќе места.Убаво се посолува на секоја страна. Потоа се премачкува со маринадата и убаво се трла.Месото се остава 3-4 часа да отстои во маринадата. Потоа се става на плех од шпорет, се полева една чаша бело вино и малку масло за јадење. Потоа се покрива со алуминиумска фолија и се пече на 220°C.
Во меѓувреме се подготвуваат другите додатоци. Се лупат компирите и се сечкаат на коцки. Морковите се лупат и сечкаат на кругови. Печурките можат да бидат цели или сечкани. Сето ова се меша заедно се става масло за јадење и се посолува. Кога ќе помине половина час од печењето на јагнешкото се додава зеленчукот. Се пече уште час и половина. Потоа се вади алуминиумската фолија се става малку масло за јадење и се пече уште дваесет минути до половина час.
0 Comments