Потребни состојки:
5 кременадли
150мл. бело вино
250гр. шампињони
180гр. кисела павлака
1 шака. сол
½ лажица брашно
Масло за јадење
Кременадлите се ставаат во еден длабок сад. Потоа се истура вода да се покријат кременадлите. Се става една шака сол. Ова се остава да стои 2-3 часа(со ова кременадлите ќе станат меки и лесни за подготовка).
Следно кременадлите се вадат од водата и се ставаат во тава за пржење. Се прелеваат со виното. Потоа се ставаат на оган и се крчкаат додека испари виното. Па се додава масло за јадење и се пржат додека зацрвенат. Потоа се вадат од тавата.
Во тавата се додава брашното и се пржи додека зацрвени. Потоа се додаваат шампињоните и 200мл. од течноста на шампињоните или 200мл. вода. Се остава да зоврие и да врие околу 5 минути додека згусне. Следно ја додаваме павлаката. Кратко промешуваме и ги додавеме кременадлите. Вадиме од оган и послужуваме.
0 Comments